Softversko uskršnje jaje!

*

Uskršnje jaje u računarskom softveru i hardveru predstavlja neočekivano iznenađenje - nedokumentovanu proceduru, funkciju ili način ponašanja u pojedinim situacijama.

Prema rečima Dragana Pleskonjića, jednog od najpoznatijih IT blogera, ovakvo uskršnje jaje (Easter egg) obično je implementirano kao zabavna funkcija, koja odaje priznanje programerima ili projektantima, koji su razvijali taj softver ili hardver. Slično pravim uskršnjim jajima, ona mogu biti dobro skrivena i teška za pronalaženje, a ponekad gotovo nedostižna. Međutim, ima i vrlo neobičnih i ponekad teško razumljivih ponašanja, slika, tekstova... Ipak vredi se potruditi i pronaći neka.

Evo jednog jednostavnog primera kako da nađete „uskršnje jaje" u programu Microsoft Word: 1. Pokrenite Microsoft Word - novi dokument 2. Uradite copy and paste =rand (200,99) i otkucajte Enter Pojaviće se neobičan tekst.

Osim u softveru, poznata su „uskršnja jaja" u štampanim pločama i elektronskim kolima još od vremena Komodora i Atarija. Takođe, mnoge računarske igre su poznate po ovoj praksi. Postoji bojazan da ovakva praksa ponekad uključuje i nedokumentovane funkcije rizične sa stanovišta sigurnosti i privatnosti.

Slična praksa postoji i u nekim drugim delatnostima.

Na primer, Diego Rivera je „uključivao sebe" u svoje murale, Alfred Hičkok je imao „cameo appearances" u svojim filmovima i slično. Zanimljiva lista "uskršnjih jaja" u softveru, filmovima, muzici, knjigama, TV emisijama i slično, možete videti ovde.

*
Design by WEB LAB   *                                                 Copyright © 2011 Kupac.rs Sva prava zadržana.
* * * * *