Američka pivarska kompanija Molson Coors kupuje grupu Starbev - Apatinsku i Nikšićku pivaru

*

Američka pivara Molson Coors saopštila je da će preuzeti regionalnu pivarsku grupu Starbev, u čijem sastavu posluju Apatinska i Nikšićka pivara Trebjesa.

Kompanija Molson Coors je potpisala konačan sporazum sa kompanijom Starbev o preuzimanju te kompanije za ukupni iznos od 2,65 milijarde evra.

Kompanija Molson Coors je osigurala potrebna finansijska sredstva za ovu akviziciju i očekuje da će se zaključenjem transakcije investicioni rejting zadržati na trenutnom nivou. Ova transakcija treba da bude odobrena od strane određenih evropskih tela za zaštitu tržišne konkurencije, a njena finalizacija se očekuje u drugom kvartalu 2012. godine.

Kompanija Starbev je regionalna pivarska grupa koja u svom sastavu ima devet pivara u centralnoj i istočnoj Evropi, među kojima su i Apatinska i Nikšićka pivara Trebjesa.

Starbev je u 2011. godini ostvarila prodaju od gotovo 700.000 evra i zaradu od 241 milion evra. Starbew zapošljava oko 4.100 ljudi u Češkoj, Srbiji, Hvatskoj, Rumuniji, Bugarskoj, Mađarskoj, Crnoj Gori i proizvodi 13,3 milliona hektolitara piva godišnje i u svim zemljama u kojima posluje spada u top tri pivare.

U svom portfoliju ima više od 20 brendova među kojima i lokalne lidere kao što su "Borsodi", "Kamenitza", "Bergenbier", "Ožujsko", "Jelen" i "Nikšićko", a licenciran je i distributer brendova kao što su "Stella artois", "Beck's", "Hoegaarden", "Lowenbrau" i "Leffe".

Nakon zaključenja kupoprodaje Starbev će nastaviti s poslovanjem za posebnu poslovnu jedinicu unutar kompanije Molson Coors, čije će sedište ostati u Češkoj.

Inače, Molson Coors Brewing Company jedna je od najvećih pivara na svetu. Ova kompanija posluje u Kanadi, Sjedinjenim Američkim Državama i Velikoj Britaniji u sklopu kompanije Molson Coors International. Kompanija ima raznovstan portfolio brendova u vlasništvu, te partnerskih marki, uključujući prepoznatljiva imena "Coors light", "Morson canadian" i "Carling".

*
Design by WEB LAB   *                                                 Copyright © 2011 Kupac.rs Sva prava zadržana.
* * * * *