Od početka 2012.g. ukupno 199 preduzeća u stečaju

*

Od početka 2012. godine u stečaj je otišlo 199 ukupno preduzeća, od kojih će 5 biti ugašeno kroz automatski stečaj zbog dugogodišnje blokade računa.

Likvidaciona vrednost imovine ovih preduzeća je 2,29 milijardi dinara, odnosno oko 20,5 miliona evra.

Naplata dugovanja kroz prodaju imovine iz stečaja ne ide baš glatko.

Najčešći razlozi za to nedovoljna atraktivnost, zastarelost, neodržavanje, a često i nedostatak prateće dokumentacije.

Prema informacijama iz Agencije za licenciranje stečajnih upravnika, u Srbiji se vodi ukupno 2.388 stečajnih postupaka. Ukupna likvidaciona vrednost za 1.947 predmeta iznosi 242,46 milijardi dinara, među kojima ima i 276 predmeta sa ukupnom likvidacionom vrednošću od 0 dinara. Za ostala preduzeća još nije dostavljen izveštaj o stanju.

Inače, po zakonu, kada stečajni sudija donese zaključak o unovčenju celokupne ili dela imovine, za prodaju postaje zadužen stečajni upravnik. Imovina može da se proda javnim nadmetanjem i prikupljanjem ponuda, ili neposrednom pogodbom. Neposrednoj pogodbi stečajni upravnik može da pribegne samo u slučaju ako to odobri odbor poverilaca. Određivanje cene je posebna procedura. Stečajni upravnik prilikom popisa imovine vrši i procenu njene likvidacione vrednosti. Ta vrednost predstavlja novčani iznos koji bi se ostvario prodajom imovine na tržištu u nekom razumnom roku. Za posao procene vrednosti upravnici često angažuju stručne procenitelje. Sve to, opet, ne znači da će imovina zaista i biti prodata po toj ceni. Ako zainteresovani kupci ponude više od polovine od traženog iznosa, vlasnik će automatski postati onaj ko je ponudio najviše.

To znači da samo jedan kupac može kupiti tu imovinu iz stečaja, ukoliko ponudi samo 1 dinar više od polovine cene koju traži prodavac.

To se često dešava da se, za kupovinu ovakve imovine, nudi i manje od 50 % početne cene. U takvim situacijama konačnu odluku donosi odbor poverilaca, koji se dogovaraju da li im se isplati da prihvate i trećinu, četvrtinu od zahtevane cene.

Ovakva situacija se često dešava kada se neka imovina, bezuspešno, na prodaju nudi u više navrata. Investitori tako računaju da će poverioci značajnije da spuste cenu iz straha da ne bi ostali "kratkih rukava".

*
Design by WEB LAB   *                                                 Copyright © 2011 Kupac.rs Sva prava zadržana.
* * * * *