Masovni protesti radnika u Sloveniji

*

Radnici protestuju jer njihov sindikat nije uspeo da se dogovori sa predstavnicima Vlade o najavljenim merama štednje.

U svim većim gradovima u podne su održani protesti u kojima je, prema procenama sindikata, učestvovalo više hiljada ljudi. U Ljubljani se okupilo oko 10.000 ljudi.

Demonstranti su nosili transparente na kojima je pisalo "Spašavate zemlju, ali uništavate narod", "Želimo više saradnje i manje takmičenja", "Ne želimo takav brutalni kapitalizam koji za sobom ostavlja leševe, nezaposlene i siromašne".

O predlogu mera štednje bi u iduće dve sedmice trebalo da odluči parlament. Glavni predmet spora su smanjenje plata u javnom sektoru za 10 odsto, te smanjenje finansiranja obrazovnih ustanova. Te i ostale mere trebalo bi da budu donešene u okviru rebalansa budžeta potrebnog zbog smanjenja deficita za 812 miliona evra.

Protest je praćen glasnim zviždanjem, vuvuzelama i petardama, a "Delo" javlja da je od početka protesta pred zgradom Vlade Ljubljanu nadletao i vojni avion.

Štrajkovalo je više od 100.000 zaposlenih u javnom sektoru - nastavnika, lekara, policajaca... Strani mediji javljaju da je reč o najvećem štrajku u poslednjih dvadesetak godina, odnosno od proglašenja slovenačke nezavisnosti. Naknadno su se štrajku priključili zaposleni u muzejima, na RTV Sloveniji, a podržao ga je i sindikat novinara, a popodne i zaposlenih u privatnom sektoru.

Premijer Slovenije Janez Janša sinoć je poručio da njegova vlada, za razliku od prethodnih, neće popustiti sindikatima jer nema alternativu za predložene mere štednje. Ministar rada i glavni vladin pregovarač sa sindikatima Andrej Vizjak najavio je mogućnost ostavke cele Vlade i raspisivanje izbora u slučaju da Vlada ne bude mogla da sprovede najavljene reforme. Slovenija je 2007. godine bila najbrže rastuća privreda evrozone.

Globalna kriza ubrzo je narušila vrlo persperktivnu ekonomiju tako da sada čak i Evropska unija upozorava na ugroženost slovenačkih javnih finansija.

*
Design by WEB LAB   *                                                 Copyright © 2011 Kupac.rs Sva prava zadržana.
* * * * *