Britanska vlada želi da nadgleda internet

*

Izumitelj weba, ser Tim Berners-Li kaže da bi aktuelni planovi za pojačano nadgledanja interneta trebalo da budu blokirani.

On je rekao za Guardian da ga namera njegove vlade da kontroliše ili špijunira internet „najviše drži noću budnim”. Britanska vlada još nije otkrila svoj konačan plan, ali je najavila da će proširiti postojeći pravilnik o nadgledanju usluga internet telefoniranja i društvenih medija. Ali ser Tim kaže da su ti planovi „na tankom ledu”. Britansko Ministarstvo unutrašnjih poslova izjavilo je da cilj tih predloga obračunavanje sa terorizmom i kriminalom i da se očekuje da oni budu u potpunosti izneseni prilikom kraljičinog obraćanja u maju.

Veruje se da je plan da internet kompanje snimaju aktivnosti na mreži i da će se od njih zahtevati da daju obaveštajnoj agenciji GCHQ pristup emailovima, pozivima i porukama u „realnom vremenu”. Bez naloga obaveštajci ne bi mogli da vide sadržaj poruka - ali bi mogli da identifikuju sa kim je neko bio u kontaktu, koliko često i koliko dugo i koje je sajtove posećivao. Reč je o ravnoteži između poštovanja prema ljudskom biću i moći koju vlada sebi daje, kaže ser Tim.

„Količina kontrole koju možete da imate nad nekim ukoliko pratite njegovu aktivnost na internetu je zapanjujuća. To je veoma moćna informacija jer je intimna. Ako možete da je snimite i sačuvate, nema mnogo kontrole nad tim kako će ona biti iskorišćena. Mislim da hodamo po tankom ledu”. Nije reč o njuškanju Berners-Li je dodao da je rutinsko snimanje informacija o ljudima „očigledno veoma opasno” jer bi neki korumpirani zvaničnik mogao da ih ukrade i kasnije ucenjuje druge. A moralo bi da postoji i „snažno nezavisno telo” koje bi nadgledalo sprovođenje nove politike. Ali, budući da vlada još nije pojasnila kako će podaci biti skladišteni, „najvažnije je da se spreči nacrt zakona takav kakav je sada”.

Ser Tim je predvideo „bitku” sa vladom oko ovog pitanja. „Moramo da se držimo principa da vlada nema pravo da uhodi pojedince u njihovim domovima i gleda šta rade”. Svi koji koriste internet treba da se osete ugroženim. Ako treba i da izađu na ulice. „Ukoliko se planovi drastično ne izmene kako bi se sačuvala prava građanina, mislim da je protest neophodan”. Iako vlada još nije objavila nacrt novog zakona, ministri su govorili o planovima koji su se prvo pojavili u Sunday Timesu.

Premijer Dejvid Kameron je rekao proše nedelje da nema reči o „menjanju pravila i zabadanju nosa u sadržaj nečijeg emaila ili listinga poziva”. On je rekao da će i dalje biti potreban nalog, potpisan od strane ministra unutrašnjih poslova - što je trenutno u nadležnosti obaveštajnih agenata koji žele da prisluškuju nečiji telefon. Kameron je demantovao da postoji „paragraf o njuškanju” i rekao da je cilj da vlada bude u toku sa tehnologijom - naročito jer se komunikacija sada uglavnom vodi preko internet usluga kao što je Skype.

*
Design by WEB LAB   *                                                 Copyright © 2011 Kupac.rs Sva prava zadržana.
* * * * *