Memorandum o izgradnji novog Zvezdinog stadiona

*

U četvrtak 26. aprila biće potpisan Memorandum o razumevanju i predugovor o izgradnji novog stadiona između FK Crvena zvezda i ugledne kineske kompanije "NCEC - Natong Construction Engineering Constructing Co Ltd " iz Pekinga, koja će biti izvođač radova.

Ova kompanija trebalo bi da bude izvođač radova na renoviranju najvećeg srpskog stadiona, odnosno praktično izgradnji novog, modernog, sa pravim "malim gradom" u svom komšiluku.

Projekat je predstavljen pre skoro dve godine i delo je portugalskog arhitekte Marija Sua Kaija, a svi su izgledi da će ga Kinezi sprovesti u delo. Oni će biti investitori ili suinvestitori, što znači da Crvena zvezda neće uzimati kredit da bi realizovala ovaj projekat.

Prva faza radova odnosila bi se na rekonstrukciju stadiona, koja bi tekla postepeno, parcijalno, tako da bi fudbaleri u što većoj meri mogli da igraju utakmice na aktivnom gradilištu.

U drugoj fazi, počeo bi da niče "Zvezdani grad" na potezu između stadiona i Autokomande, koji je zamišljen kao poslovno-stambeno-hotelski kvart na ekskluzivnoj lokaciji.

Ovakav projekat bi u dobroj meri "pomerio" centar Beograda ka Autokomandi, Voždovcu, Savskom vencu...

Novac za ovaj mega projekat, biće obezbeđen, takođe, od kineskih banaka. Samo izgradnja stadiona koštaće 120, a računajući i "Zvezdani grad" 450 miliona evra.

Ukoliko, posle svega, dođe do realizacije projekta, biće to zasigurno najveća privatna investicija u glavnom gradu Srbije u narednih nekoliko godina. Procedura bi trebalo da izgleda ovako: posle potpisivanja predugovora počeće pregovori o Ugovoru o izgradnji, koji podrazumeva detaljno rešavanje odnosa investitora iz Kine i Crvene zvezde, u smislu vlasništva novoizgrađenog poslovnog, stambenog i hotelskog prostora.

U pregovore oko vlasničke strukture novonastalih objekata biće uključeni Grad Beograd, kao i Ministarstvo životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja, u čijoj je nadležnosti izdavanje potrebnih dozvola. Ideja je da stadion ostane u vlasništvu FK Crvena zvezda.

*
Design by WEB LAB   *                                                 Copyright © 2011 Kupac.rs Sva prava zadržana.
* * * * *