Prodaja iPhona duplo veća

*

Američka kompanija Apple prodala je 35 miliona iPhone telefona u periodu od januara do marta, što je skoro dvostruko više nego u istom periodu prošle godine.

Čista zarada u ovom fiskalnom periodu je iznosila 11,6 milijardi dolara, odnosno 12,30 dolara po deonici, što je skoro dvostruki iznos čiste zarade tog perioda 2011, koja je iznosila šest milijardi dolara.

Prema podacima kompanije FactSet, analitičari su očekivali zaradu od 10,07 dolara po deonici Epla u drugom fiskalnom kvartalu. Prihod je u tom periodu iznosio 39,2 milijarde dolara - 59 % više u odnosu na prethodnu godinu. Analitičari su očekivali 37 milijardi. Broj prodatih iPada iznosi 11,8 miliona što je niže od očekivanog ali dva i po puta više u odnosu na isti kvartal 2011. Prodaja računara kompanije Apple takođe je bila niža od očekivane, sa četiri miliona jedinica. To je sedam procenata više u odnosu na prethodnu godinu. U međuvremenu, ukupno tržište personalnih računara poraslo je za oko dva odsto.

Prodaja iPhona, koje je izvršni direktor kompanije Apple, Tim Kuk, ocenio kao "najbolji pametni telefon na planeti" za mušterije koje žele da sa običnog mobilnog telefona pređu na pametni", čini 58 % ukupnog prihoda što je najviše do sada. Pre tri godine, taj udeo je bio 27 %.

Značajan deo prihoda došao je sa tržišta Azije, naročito iz "šire Kine" koja podrazumeva Hong Kong i Tajvan. Na tom području, prodaja se utrostručila u odnosu na 2011. i sada iznosi 20 procenata zarade ove kompanije. Za treći fiskalni kvartal koji se zaključuje u junu, očekuje se zarada od 8,68 dolara po deonici i prihod od 34 milijarde dolara. Obe cifre su daleko ispod očekivanja analitičara, međutim, to je uobičajeni slučaj sa procenama kompanije Apple.

*
Design by WEB LAB   *                                                 Copyright © 2011 Kupac.rs Sva prava zadržana.
* * * * *