Komercijalna banka se prodaje

*

Zbog upražnjene državne kase vlast u Srbiji je odlučila da proda Komercijalnu banku, poslednju veliku i uspešnu banku koja je u većinskom srpskom, odnosno državnom vlasništvu.

Prema nepotvrđenim informacijama, novi većinski vlasnik banke biće Dojče banka, koja uveliko pregovara o kupovini većinskog paketa deonica države, ali i drugog najvećeg deoničara - Evropske banke za obnovu i razvoj u Londonu. Kako sada stvari stoje, prodajom će upravljati EBRD, a obaviće se posle dokapitalizacije Komercijalne banke. Taj poslednji čin pred prodaju koštaće državu 102 miliona evra, bar prema sredstvima planiranim u budžetu.

Piter Tils, šef Dojče banke za centralnu i istočnu Evropu, kaže da je Srbija zanimljivo tržište pre svega zbog velikog broja nemačkih kompanija koje ovde posluju, a najavljuje se i dolazak novih. U ovom trenutku se ne zna koliko deonica će država prodati, ali je gotovo izvesno Vlasnička struktura Država trenutno u najvećoj banci sa učešćem domaćeg kapitala ima 42,6 odsto akcija, EBRD ima 25 odsto, a najveći udeo u kapitalu od malih akcionara imaju fond Artio internešenel 4,8 odsto.

Prema poslednjim podacima Komercijalna banka je druga po veličini na srpskom tržištu. Poseduje 44 milijarde dinara kapitala i 275 milijardi aktive. U njoj je zaposleno 3.000 ljudi. Prema cenama akcija na berzi, vrednost Komercijalne banke je oko 129 miliona evra. da će ona zadržati određeni paket akcija, možda čak i pojedinačno najveći, ali to ostaje da se vidi. Slučajno ili ne, tek još u januaru se prvi put pojavila informacija da će Komercijalna banka biti prodata i to posle "sugestija" Međunarodnog monetarnog fonda koji je vlastima u Beogradu objasnio da pritisnuti besparicom neće moći postojećim budžetom da finansiraju sve obaveze. Ovo je u delu beogradske političke javnosti protumačeno kao diktat, svojevrstan pritisak na Srbiju da se oslobodi najuspešnijih preduzeća koje još država kontroliše.

Država želi da zadrži većinski paket u Komercijalnoj banci do kraja 2012. godine. Dugoročno, planirano je da se banka proda - kaže Jurij Bajec, ekonomski savetnik premijera. U januaru ideja je bila da se kapital proda EBRD, ali je Beograd izgleda pregovarao na drugoj strani i to u strogoj tajnosti, te je navodno sad izgledniji aranžman s Dojče bankom, finansijskim džinom iz Frankfurta čiji je kapital vredan 53 milijarde evra i koji zapošljava 100.000 ljudi u 72 zemlje sveta.

*
Design by WEB LAB   *                                                 Copyright © 2011 Kupac.rs Sva prava zadržana.
* * * * *