Najniža vrednost dinara u ovoj godini - 111,91

*

Srednji kurs evra u četvrtak biće 111,91 dinar, što će biti njegova najniža vrednost.

Novi pad dinara zasad stručnjake ne zabrinjava, jer, kako kažu, centralna banka ima dovoljno rezervi za odbranu kursa. Uprkos intervencijama NBS, i u četvrtak će biti na novoj najnižoj vrednosti - 111,91.

Od početka godine na "odbranu" dinara potrošeno je 700 miliona evra, a primera radi samo u 2010. godini čak 2,6 milijardi evra, dok u 2011. svega 200 miliona, što je bilo dovoljno tek da se uspori sunovrat nacionalne valute. - Samo u ovoj godini naš privatni i javni sektor mora da vrati deo spoljnog duga od 3,3 milijarde evra i još toliko iduće godine - kaže Zoran Grubišić iz Beogradske bankarske akademije.

Na novi pad dinara uticao je i odlazak stranih investitora, koji su za kratko vreme prodajom hartija od vrednosti izneli 200 miliona evra. Tako je trka evra sa dinarom išla u korist evropske valute. Jačanje dinara, makar i zaustavljanje pada, moguće je samo uz značajniji priliv deviza u zemlju, a kako velikih investicija nema i dospevaju kreditne obaveze iz minulih godina - šanse za stabilizaciju dinara su mršave.

Čak i guverner Dejan Šoškić ističe da je dinar samo ogledalo srpske privrede, te da države koje troše više nego što zarađuju i previše uvoze, nisu dovršile ekonomske reforme i ne privlače investicije, pa tako ne mogu ni imati relativno stabilan devizni kurs.

Procenjuje se da će NBS ove godine potrošiti oko milijardu evra kako bi se kurs dinara zadržao u rasponu od 115 do 117 dinara za evro.

*
Design by WEB LAB   *                                                 Copyright © 2011 Kupac.rs Sva prava zadržana.
* * * * *