Kickstarter.com - online pomoć za sve nove projekte i pronalaske

*

Za sve pronalazače i ljude koji imaju neku ideju i žele da je ostvare, a pri tome nemaju dovoljno novca da to isfinansiraju, ovo je moguće rešenje - www.kickstarter.com.

Ovo je „najveća svetska platforma za finansiranje stvaralačkih projekata“, kako stoji na ovom sajtu, koji je, po izboru uglednog američkog časopisa „Time“, proglašen za jednu od šest najboljih i najinteresantnijih izuma u 2010. godini.

Desetine hiljada ljudi širom sveta svakog meseca, posredstvom Kickstartera, daje nekoliko miliona dolara za najrazičitije ideje iz oblasti muzike, umetnosti, tehnologije, dizajna, hrane, video-igrica, izdavaštva i drugih grana stvaralaštva.

Inače, sve ovo funkcioniše vrlo jednostavno: ako imate neki projekat, potrebno je da ga u video-snimku predstavite na Kickstarteru, da navedete koliko vam je novca potrebno, odredite rok do kojeg smatrate da treba da skupite sredstva. Ako je vaša ideja prihvaćena, ona se prikazuje na sajtu tako da svi mogu da je vide i da pošalju novac kreditnom karticom preko sistema Amazon payments. Ako u predviđenom roku ne ostvarite cilj, sva sredstva se vraćaju donatorima. Ukoliko prikupite neophodan novac u navedenom roku i ostvarite svoju ideju Kickstarteru ostavljate pet odsto, Amazon dobija 3 do 5%, a nešto bi trebalo da dobiju i oni koji su vas podržali.

Kao primer, ako ste dobili novac da biste snimili muzički album, možete svakome ko uloži više od 10 $ da obećate CD, onima sa 20 $ majicu, a da onima koji su, recimo, darivali 500 $ ponudite privatni koncert.

Najveći uspeh imao je e-papir sat kompanije „Pebble“, po ideji Erika Migikovskog, koji je zamislio ručni sat na kojem može da se čita poruka sa smartfona. Cilj mu je bio da sakupi 100.000 $, a dobio je 10 miliona %.

Na polju video-igrica najviše uspeha imala je Double Fine Adventure, za koju je više od 87.000 donatora dalo 3,45 miliona $. U kategoriji stripa, najviše uspeha imao je „The Order of the Stick“ Ričarda Barlua, koji je dobio 1,25 miliona $. U kategoriji dizajna na prvom mestu je doking stanica za iPhone firme „Elevation“; planirano je 75.000 dolara, a sakupljeno 1,46 miliona $.

Od naših ljudi, najuspešniji je bio beograđanin Luka Knežević Strika, koji je prikupio 570 EUR za izložbu „Norveška šuma“, a tražio je 500 EUR.

*
Design by WEB LAB   *                                                 Copyright © 2011 Kupac.rs Sva prava zadržana.
* * * * *