Google poboljšava svoj pretraživač

*

Kompanija Google ponovo radi na svojim stranicama za pretraživanje u cilju da korisnicima osigura što više relevantnih rezultata.

Ovaj put, pretraživač dodaje kratke činjenične okvire u desnoj koloni rezultata koji bi trebali da prilagode rezultate i daju korisnicima na raspolaganje više informacija.

U intervjuu za The Washington Post, Ben Gomes iz Googlea je rekao da se radi o promenama koje će pomoći Google pretraživaču da rešava višeznačna pretraživanja. Gomes je dao primer Googleova pretraživanja za "Kraljeve". To se može protumačiti kao potraga za hokejaškim timom, košarkaškim timom ili televizijskom emisijom, među ostalim. U novom pretraživanju, pojaviće se okvir pretraživanja sličan tome i korisnicima ponuditi nekoliko mogućnosti kako bi oplemenili svoje pretraživanje. Gomes je rekao da se rafinirano pretraživanje oslanja na ono što se zove "Googleov graf znanja", što je u osnovi baza podataka o ljudima, mestima i stvarima koje Google prepoznaje kao nešto više od samo ključnih reči.

Pored ovoga, kompanija je sačinila i sažeti unos svih 500 miliona informacija u grafu. I u slučaju kada je Vaša pretraga prilično jasna, Vaš rezultat pretraživanja može uključivati nešto dodatno - pogled u okvir koji navodi činjenice o Vašem upitu izvučen iz različitih izvora širom weba.

Prema rečima Gomesa, ulazak na Fren Lojd Rajta, izbaciće okvir koji pokazuje da Google prepoznaje poznatog arhitektu ali će pokazati i slike njegovih radova, te će čak i generirati odnose pretraživanja prema drugim arhitektima. Ove činjenice, rekao je Gomes, mogu se promeniti zavisno od toga kako ljudi tragaju za određenim pojmom. U drugim slučajevima, pretraživanje će izbaciti podatke kao što su datumi koncerata za muzičare. Nove promene neće se pojaviti na svakoj pretrazi - Gomes je rekao da će one iskočiti onoliko često koliko trenutno to radi Google Maps za normalne korisnike.

Google korisnici će kroz nekoliko nedelja imati prilike na svim uređajima da vide najavljene promene.

*
Design by WEB LAB   *                                                 Copyright © 2011 Kupac.rs Sva prava zadržana.
* * * * *