Neuspeh Facebook-a na berzi, pad od 15%

*

Ko je kriv za neuspeh Facebook-a na berzi?

Nakon lansiranja akcija Facebook-a na berzu po inicijalnoj ceni od 38 $, do sada su izgubile oko 15 % vrednosti.

Kao jedan od glavnih krivaca za neuspeh navodi se finansijski direktor Facebook-a Dejvid Ebersman, a ne samo investicione banke. Ebersman je odlučio da stavi 25 % više akcija za ulazak na berzu tog, što je, kako je konstatovano, potez koji bi mogao da bude razlog "fijaska" operacije.

Nezadovoljni investitori podigli su pred njujorškim sudom tužbu protiv vlasnika Facebook-a Marka Cukerberga i investicionih finansijskih kuća navodeći da im uoči javne ponude u petak nisu bili predstavljeni istiniti podaci o predviđenoj zaradi.

Ebersman je, kako piše finansijski dnevnik "Wall Street Journal", u procesu vezanom za Facebook-ove akcije imao kao glavnog "čoveka od poverenja" jednog od rukovodilaca investicione banke "Morgan Stanley" Majkla Grajmsa.

"Wall Street Journal" objašnjava da je Grajms uverio Ebersmana da je potražnja za Facebook-ovim akcijama velika, što se na kraju pokazalo kao netačno. "Morgan Stanley" se u utorak branio od optužbi da je upozorio samo neke velike akcionare na pad predviđanja rezultata Facebook-a, društvene mreže koji ima 900 miliona korisnika, saopštivši da je poštovao sve uobičajene i zakonske procedure.

*
Design by WEB LAB   *                                                 Copyright © 2011 Kupac.rs Sva prava zadržana.
* * * * *