Da li je klađenje preko interneta zakonito?

*

Udruženja priređivača igara na sreću optužuje Državnu lutriju Srbije da je ilegalno organizovala internet kladionicu.

Lutrija organizuje sportsko klađenje u saradnji sa stranom kompanijom sumnjivog renomea i pod netransparentnim uslovima, što će doprineti nastavku odlivanja novca iz Srbije, upozoravaju iz Udruženja. Direktor Udruženja priređivača igara na sreću Srbije Rade Karan, tvrdi da je Državna lutrija Srbije protivzakonito pokrenula sportsko klađenje preko interneta, iako još uvek nisu doneti tehnički pravilnici koji bi to poslovanje trebalo da regulišu. Zbog nepostojanja tih podzakonskih akata, srpskim firmama iz te grane nije dozvoljeno da uđu u taj posao. Osim toga, Lutrija organizuje sportsko klađenje u saradnji sa stranom kompanijom diskutabilnog poslovnog renomea i pod netransparentnim uslovima, što će doprineti nastavku odlivanja novca iz Srbije - izjavio je na jučerašnjoj konferenciji za novinare Karan.

Država želi da blokira pristup stranim internet kladionicama. U tom udruženju tvrde da izabrana strana firma nema sklopljen ugovor ni sa jednom državnom lutrijom u svetu, osim sa srpskom. Pri tome, izostalo je objavljivanje tendera, pa domaće kompanije nisu dobile ni najmanju šansu iako imaju, kako ističu u UPIS-u, izuzetne međunarodne reference i posluju na teritoriji 20 zemalja u kojima uživaju mnogostruko povoljniji tretman po osnovu konkurentnosti i drugih prava nego u sopstvenoj zemlji.

Državna lutrija nema ni odobrenje Uprave za igre na sreću za organizovanje te kladionice, kao ni saglasnost Vlade Srbije da sa stranom kompanijom priređuje to na internetu. Treba istaći i to da je ta strana kompanija bila u sukobu sa zakonom u pojedinim zemljama u kojima radi kao što su Sjedinjene Američke Države, Španija i Turska - rečeno je na konferenciji za novinare.

Koordinator UPIS-a Zoran Milošević istakao je da je Državna lutrija Srbije sedam godina imala isključivo pravo na priređivanje igara na sreću preko interneta, ali da za to vreme nije pokrenula nijednu igru. - Tek po usvajanju izmena Zakona o igrama na sreću, krajem 2011, kojim se izjednačavaju državni i privatni priređivači igara na sreću, DLS je odlučila da počne priređivanje sportskog klađenja preko interneta. Prema analizama, za tih sedam godina su desetine miliona evra izgubljene jer država nije prihodovala od igara na sreću - naglasio je Milošević.
Država gubi za šest meseci pola miliona evra. On je dodao da su odmah po usvajanju izmene zakona privatne kompanije podnele zahtev da im se omogući priređivanje igara na sreću preko interneta, ali da odgovor još nisu dobile, jer nisu usvojeni pravilnici koji to regulišu.

*
Design by WEB LAB   *                                                 Copyright © 2011 Kupac.rs Sva prava zadržana.
* * * * *