Ponuda sezonskih poslova u Srbiji

*

Prema poslednjem istraživanju internet sajta www.poslovi.infostud.com, najtraženiji sezonski poslovi u Srbiji u poslednje dve godine su anketiranje, deljenje letaka i promocije, zatim poslovi u turizmu i ugostiteljstvu, kao i za branje voća, dok je nešto manje interesovanje vladalo za poslove u građevini.

Istraživanje je pokazalo da je u prethodne dve godine skoro polovina od 2.150 ispitanika tražila neki sezonski posao u Srbiji, a 25 % svih učesnika je uspelo i da ga pronađe.

Najviše posla ovog leta biće u oblasti marketinga - za promocije po marketima i tržnim centrima, hostese na sajamskim manifestacijama, zatim za operatere u call centrima, a traže se i prodavačice za butike, kioske brze hrane, kao i mladi za rad u kafićima, barovima, restoranima i hotelima.

Takođe, za mladiće postoji nešto veća ponuda poslova pošto se oni traže i za rad u magacinima, za pakovanje gotovih proizvoda, zatim u poslovima obezbeđenja, ali i za fizičke poslove poput istovara robe, selidbi, i drugo.

Istraživanje je pokazalo da se sezonski poslovi najviše traže preko leta, pa ne čudi podatak da čak 95 % ispitanika motivaciju za traženje sezonskog posla pronalazi u zaradi i džeparcu, pa je visina zarade i najvažniji kriterijum za odabir sezonskog posla - u preko 40 % slučajeva.

S druge strane, uslovi rada i vrsta posla su u drugom planu i presudni su u svega 25, odnosno 20 % slučajeva. Istraživanje je pokazalo i da je muškarcima u mnogo većoj meri bitna visina zarade u odnosu na žene, dok je ženama bitnija vrsta posla, zaduženja i lokacija.

Dnevnica za sezonske poslove u Srbiji, prema iskustvu ispitanika, najčešće je između 1.000 i 1.500 dinara što je potvrdilo 36 % ispitanika, zatim između 500 i 1.000 dinara (32 %) i od 1.500 do 2.000 dinara (18 %).

Radni angažman najčešće traje između mesec dana i dva meseca, svaki peti anketirani je radio između dva i tri meseca, a 30 % kraće od mesec dana.

*
Design by WEB LAB   *                                                 Copyright © 2011 Kupac.rs Sva prava zadržana.
* * * * *