Subotička je jedina mlekara koja može izvoziti na tržište EU

*

Mlekara Subotica jedina u Srbiji ima izvoznički broj koji joj omogućava da svoje proizvode plasira na tržište Evropske unije.

Za sada su trajni proizvodi poput sireva, jogurta i namaza prisutni u trgovinskim lancima u Sloveniji i Austriji, a mesečno na rafove prodavnica u EU plasira se oko 50 tona proizvoda ili 5% proizvodnje.

Da bi ova mlekara dobila pravo izvoza na tržište EU, morala je u dugotrajnoj i komplikovanoj proceduri ispuniti niz strogih kriterijuma koji se nisu odnosili samo na prijem i preradu mleka unutar fabrike, već na celokupan proces od štale do rafova u prodavnicama.

Dobijanjem izvozničkog broja, Mlekara Subotica se po kvalitetu i organizaciji proizvodnje ne razlikuje ni od jedne velike mlekare u EU.

Mlekara Subotica je među prvima prerađivačima mleka u Srbiji imala ISO standard, a poslednjih godina je dobila i standarde HALAL, HASAP, BRC, i IFS, ISO 14001 koji se odnosi na zaštitu životne sredine i podrazumevaju između ostalog ugradnju sopstvenog prečistača otpadnih voda, po čemu je ovaj prerađivač takođe jedinstven u okruženju.

Čitav proces proizvodnje temeljno je osavremenjen, ubrzan je prijem i skladištenje sirovog mleka, potpuno automatizovan proces prerade, a u proizvodne pogone moguće je ući samo nakon detaljne sterilizacije ruku, obuće i sa zaštitnim odelom i kapom. Istovremeno, uređena je i oblast otkupa mleka, pa je od proizvođača traženo da povećaju i količine i kvalitet mleka koji predaju.

Mlekara Subotica danas ima 227 farmi sa kojih se dobija u proseku oko 175.000 litara dnevno, odnosno 60 miliona litara mleka godišnje.

*
Design by WEB LAB   *                                                 Copyright © 2011 Kupac.rs Sva prava zadržana.
* * * * *