Londonska Olimpijada će, najverovatnije, biti u minusu!

*

Londonska Olimpijada će biti u minusu, kada se uporede prevelika ulaganja u izgradnju i tri puta manje turista nego se očekivalo, procenjuju stručnjaci.

Prema preliminarnim ocenama organizatora, prve nedelje Olimpijskih igara u Londonu je trebalo da doputuje oko 300 hiljada turista. U britanski glavni grad je doputovalo samo 100 hiljada. Ako se uzme u obzir dužina turnira, situacija se neće mnogo promeniti.

Ali već je jasno da Olimpijada neće dovoljno zaraditi, smatra izvršni direktor grupe kompanije ALOR Sergej Hestanov. "Organizatori londonske Olimpijade su računali da zarade oko 10 milijardi funti sterlinga. Ali ispada da neće zaraditi ni deseti deo te sume. Razlog za to je da su ulaganja u infrastrukturu i povećane mere bezbednosti previsili planiranu sumu deset puta. Organizatori će biti u minusu. Odnosno, država. I kako je pokazalo iskustvo Pekinga, Olimpijada nije više način da se zaradi novac, već da se poveća prestiž države". "Organizatori Olimpijade u Londonu nisu uzeli u obzir specifiku takmičenja. To je dug turnir, u kojem se istovremeno održava nekoliko takmičenja. Kako se ne bi mučili izborom gde da idu, mnogi su odlučili da ostanu kod kuće i prate televizijski prenos", smatra profesor ekonomije Oksfordskog univerziteta Piter Opengejmer: "Olimpijadu je veoma lako i prijatno pratiti preko televizije: možete istovremeno pratiti nekoliko sportskih disciplina. Fizičko prisustvo je moguće samo na jednom takmičenju u jedan dan, ili na određeno vreme".

Dodatnu ulogu u smanjenoj zaradi, odigrala je i činjenica da je London jedan od najskupljih gradova u svetu. Uoči Olimpijade cene u hotelima i barovima su očekivano skočile, cene ulaznica na sportska takmičenja takođe. To je uplašilo turiste koje mnogo ne zanima sport, izjavio je glavni naučni saradnik instituta ekonomije Ruske akademije nauka Vladimir Dimov: "Cena ulaznica je jedno, a cena putovanja u London – drugo. Turističke usluge su u celini ispale preskupe za određenu grupu potrošača, zato turisti nisu samo odustali od ulaznica, oni su u principu odustali od putovanja u London".

Ono što je sigurno, jeste da London ima ogromnu dobit u izgradjenim objektima i pratećoj infrastrukturi, a naročito u istočnom delu grada u kojem se nalazi većina sportskih objekata.

*
Design by WEB LAB   *                                                 Copyright © 2011 Kupac.rs Sva prava zadržana.
* * * * *