Šta odabrati – tač skrin ili kverti tastaturu?

*

“Pametni” telefoni svakim danom postaju sve napredniji u pogledu operativnog sistema, povezivanja, memorije, dizajna, tehnologije. Korisnici ih najčešće biraju po mogućnostima koje pružaju. Tu najpre spadaju dobar kvalitet zvuka, lako rukovanje, brzo povezivanje sa internetom, visok kvalitet video snimaka i tako dalje. Kod ovih komponenata nema dvoumljenja. Znate šta želite i to ćete i tražiti pri kupovini novog telefona.  Problem, međutim, nastaje pri odabiru proizvođača, kao i pri odabiru spoljašnjih performansi – da li da naš novi telefon ima ekran osetljiv na dodir, kverti tastatutu ili oba u jednom uređaju? Dvoumljenje i neslaganje ne postoji samo među korisnicima, već i među vodećim proizvođačima mobilnih uređaja. Veoma su bila aktuelna neslaganja i takmičenja između Eplovog Ajfona i Blekberija. Sukob između dva tehnološka giganta je postojao iz jednog jedinog razloga – jedan je vodeći na tržištu tehnologije telefona sa ekranom osetljivim na dodir, a drugi sa kverti tehnologijom – tastaturom sa tipkama kao na kompjuteru.Kupac će Vam zato rešiti nedoumice i izneti prednosti i mane obe tehnologije, pa ćete odluku pri kupovini novog mobilnog telefona mnogo lakše doneti. 

Prednosti Kverti tastaure


- Brzo kucanje – ako kucate puno sms poruka i i-mejlova, pišete blogove ili članke, onda je Kverti tastatura najbolja opcija. Dugmići omogućavaju da kucanje bude mnogo brže i lakše od tipkanja po ekranu osetljivom na dodir. Kucanje na tač skrinu može čak i da iritira ako greškom kliknete na stavku koja menja stil u pisanju.

- Preciznost i pouzdanost – to je ono što Kverti tastatura daje svojim korisnicima. Oni tačno znaju da ono što kucaju, to i dobijaju na ekranu. Sigurnost i tačnost virtuelnih tastera na ekranu osetljivom na dodir zavisi od njihove veličine i kalibracije ekrana.

- Veća otpornost i manji troškovi štete – telefoni sa tač skrinom su mnogo osetljiviji u odnosu na čvršću kverti tastaturu. Prilikom pada, ekran telefona osetljivog na dodir lakše će se slomiti. Tom prilikom biće potrebna njegova celokupna zamena, što je prilično skupo, pogotovo ako se radi o dobrom telefonu.

- Nezavisnost od olovke za pisanje – većina telefona osetljivih na dodir poseduju i stilus (olovku) za pisanje po ekranu koja ponekad zna da opterećuje. Veoma je nezgodno rukovati njome, pogotovo ako se nađemo na nekom javnom mestu u gužvi. Nasuprot tome, Kverti tastaturom može se kucati čak i jednom rukom.

- Nezavisnost od osetljivosti i problema sa kalibracijom – većina jeftinih telefona osetljivih na dodir imaju problem sa niskom osetljivošću. Njihovi korisnici često se susreću sa nelagodnošću da za pokretanje određene operacije moraju više puta da tipkaju jednu istu opciju. Za dobru osetljivost ekrana potrebno je podesiti odgovarajuću kalibraciju, kako bi se povećala njihova preciznost. 

Prednosti telefona osetljivih na dodir


- Velika unutrašnja memorija – većina telefona sa ekranom osetljivim na dodir ima veliku internu memoriju. Neki od njih imaju čak 16 gigabajta memorije, dok su telefoni sa Kverti tastaturom uglanom ograničeni na 128 megabajta interne memorije. Proširenje memorije kod njih je moguće jedino ubacivanjem dodatne mikro SD kartice.

- Elegantan dizajn – s obzirom da ovi telefoni imaju virtuelnu tastaturu, njihovi ekrani su mnogo veći. To izaziva mnogo jači vizuelni efekat kod korisnika. Ekrani kod telefona sa tastaturom su gotovo upola manji. Korisnike mnogo više privlače moderan izgled i najsavremenija tehnologija od starog dizajna i klasičnog kucanja po tastaturi.

- Interaktivnije pretraživanje interneta – ekrani osetljivi na dodir imaju mogućnost prevlačenja, prstohvata i multitač opcija, pa je stoga pretraživanje interneta mnogo interaktivnije, jer je moguća direktna komunikacija sa onim što se pretražuje. Kod tastature sve zavisi od klika na kursoru.

- Nova dimenzija igrica i aplikacija – kada je zabava na telefonu u pitanju, telefon sa  tastaturom kaska za onim osetljivim na dodir, jer je mnogo teže postići interakciju sa aplikacijama i igricama.

Pored ovakve oštre podele, ne može se sa sigurnošću tvrditi da telefoni osetljivi na dodir i oni sa tastaturom imaju ili samo prednosti ili samo mane. Velika popularnost telefona sa tač skrinom ukazuje da i oni poseduju izuzetne osobine koje nisu prisutne kod kverti telefona. Najbolje rešenje za one koji žele da pomire obe strane jeste da kupe mobilni telefon koji poseduje i ekran osetljiv na dodir i tastaturu.

*
Design by WEB LAB   *                                                 Copyright © 2011 Kupac.rs Sva prava zadržana.
* * * * *