U 2013. će se najbrže razvijati Nigerija, Meksiko, Filipini i Turska!

*

Analitičari agencije Ernst & Young predviđa da će najveći privredni rast ubuduće imati Indonezija, Nigerija, Meksiko, Filipini i Turska.

Pored njih, u grupi od jedanaest najvećih budućih rastućih ekonomija, su i Južna Koreja i Bangladeš.

Kao zemlje ogromnih potencijala navode se Poljska, Čile, Ukrajina i Katar.

Očekivani privredni rast ovih zemalja u 2013. godini iznosi oko 5,5 %, što je dvostruko više od prosečnog indeksa rasta svetske ekonomije.

Jedan od glavnih faktora za ovakav razvoj jeste činjenica da imaju ogromnu populaciju mladih koja teže povećanju standarda i koja je motor privrednog razvoja svake države. Za razliku od njih, u Italiji, Japanu i Kanadi stanovništvo stari a samim tim i domaća potražnja pada,

Prema ovakvim procenama, oko 3 milijarde ljudi će se do 2050. pridružiti sadašnjoj srednjoj klasi (sa godišnjim prihodom između 3.000 i 15.000 dolara), a polovina njih biće stanovnici zemalja u usponu.

Prosečna starost stanovnika SAD, kao vodeće nacionalne ekonomije u svetu, trenutno je 39 godina, NR Kine 35 godina, a Filipina samo 23 godina, što jasno govori o ogromnom potencijalu u pogledu budućih potrošača zemalja s mladom populacijom.

Kao slabe tačke u zemljama najbržeg stepena ekonomskog razvoja ističu se korupcija i socijalna nejednakost koje bitno usporavaju njihov razvoj.

*
Design by WEB LAB   *                                                 Copyright © 2011 Kupac.rs Sva prava zadržana.
* * * * *