Inflacija u Srbiji do kraja godine oko 13 %!

*

Inflacija će u Srbiji na kraju godine biti oko 13 %, a njeno opadanje očekuje se polovinom naredne godine!

Guverner Narodna banke Srbije Jorgovanka Tabaković, izjavila je na konferenciji za novinare da je "sigurna i uverena" da će Centralna banka do kraja naredne godine vratiti inflaciju u granice cilja, što je i njen osnovni zadatak.

Govoreći o glavnim izazovima za 2013 g., ona je istakla da poljoprivredna sezona ne može biti gora nego ove godine, ali da možemo da "molimo Boga da bude lepo vreme i da sezona bude na nivou makar prosečne", jer ako bude na nivou proseka daće doprinos privrednom rastu od 1,5 %".

Takođe, guverner NBS je naglasila da je država pokazala nameru i preduzela konkretne akcije da bi pod kontrolu stavila najveći deo tokova novca, tako da nema više sopstvenih prihoda budžetskih korisnika što olakšava posao NBS jer, prema njenim rečima, dok god ne postoji odlučnost da se pod kontrolu stavi cirkulacija novca i posao centralne banke je bez rezultata. Navodeći da monetarna politika može mnogo, ali da sama, bez saradnje sa vladom, ne može ništa,

Očekuje se da, pored poljoprivredne proizvodnje, pozitivan doprinos privrednom rastu da i automobilska industrija, iako u spoljnom okruženju nema povoljnih okolnosti jer je EU i dalje u stagnaciji.

*
Design by WEB LAB   *                                                 Copyright © 2011 Kupac.rs Sva prava zadržana.
* * * * *