Važnost SEO optimizacije sajta

*

Oko 61 % svih korisnika interneta na svetu kupovinu proizvoda ili usluga započinje pretragom na pretraživaču Google, tražeći informacije i upoređujući cene.

Prema rezultatima poslednjeg istraživanja Republičkog zavoda za statistiku, slična situacija je i u Srbiji.
Zbog toga je prioritet za svaku kompaniju, odnosno sajt, rangiranje na visoku poziciju na internet pretraživačima.

Istraživanja pokazuju da oko 70 % korisnika interneta privuku samo prva tri mesta na početnoj strani pretrage, a čak 75 % skoro uopšte ne ode na drugu stranu koju nudi pretraživač.

Tehnika internet marketinga koja za cilj ima poboljšavanje rangiranja web sajtova u rezultatima pretrage na pretraživačima zove se Search Engine Optimization (SEO). U svetu digitalnog marketinga, spominjanje termina SEO odnosi se, pre svega, na optimizaciju za Google, gde se obavlja 95 % svih pretraga na internetu. SEO specijalista Radimir Basta, jedan od članova tima stručnjaka agencije “Fastbridge”, koja je deo internacionalne mreže i specijalizovana je za digitalne medije, kaže da kompanije moraju da vode računa o rangiranju na Gugl pretrazi, kako ne bi konkurenciji prepustila posetioce koji traže baš ono što takve firme nude.

"Cilj SEO predstavlja povećavanje takozvanih besplatnih poseta dizanjem autoriteta sopstvenom sajtu, a u skladu je sa Guglovim pravilima rangiranja. Danas SEO jeste kategorija digitalnog marketinga koja raste, razvija se i postiže neverovatne rezultate u generisanju poseta na sajtovima kompanija", ističe Radomir Basta iz agencije Fastbridge.

Termini koji se najčešće koriste u pretraživanju nazivaju se ključne reči i imaju veoma važnu ulogu u SEO kampanji.
Menjaju se od kategorije do kategorije proizvoda, odnosno usluga koje kompanija nudi.

Autoritet određenog sajta se podiže prilagođavanjem sadržaja i strukture prethodno odabranim ključnim rečima koje se najčešće koriste za proizvode kojima se bavi i sajt kompanije. S druge strane, podizanje relevantnosti sajta za Google sprovodi se i povezivanjem sa drugim popularnim web lokacijama, takozvanim linkovima na sajt.

*
Design by WEB LAB   *                                                 Copyright © 2011 Kupac.rs Sva prava zadržana.
* * * * *